Teme iz psihijatrije

facebook  instagram

TEME IZ PSIHIJATRIJE -

"Na pola puta do zdravlja"

Kada se čovek psihički razboli, bolest progresivno okupira njegovu ličnost i ako se ne zaustavi na vreme veliki deo zdrave ličnosti postaje zarobljen. U prvoj fazi, najčešće lekovima, zaustavljamo širenje bolesti, omogućavamo povlačenje simptoma i otklanjamo najveće poteškoće koje nastaju zbog poremećaja na nivou delikatne biohemije mozga. Lekovi su neophodni, ali često nisu dovoljni. Lekovi pružaju stabilan oslonac za nastavak lečenja, koji najčešće čini psihoterapijski tretman. Time omogućavamo osobi da promeni način na koji se odnosi prema sebi, drugima i okolini, a koji je ranije dovodio do pogoršanja bolesti i ponovnog javljanja simptoma. Važno je istaći:

Tek po postizanju stabline remisije - primenom lekova - moguće je i poželjno pristupiti psihoterapijskom tretmanu!

Po postizanju inicijalne remisije osoba, deo po deo, ojačava delove svog oslobođenog zdravog dela ličnosti. To je glavni zadatak raznih sekcija Dnevne bolnice Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“. U okviru Dnevne bolnice postoje: literarna, likovna, radno-okupaciona i muzička sekcija.

Kroz individualni i grupni psihoterapijski rad naši korisnici psihijatrijskih usluga stiču nove veštine koje im služe po povratku u zajednicu. Različite sekcije im pružaju priliku da novostečene veštine provežbaju i primene u situacijama koje su bliske vanbolničkim uslovima. Pored toga što na sekcijama imaju priliku da čitaju poeziju, slikaju, rukotvore upotrebne ili dekorativne predmete, sviraju i pevaju, oni vežbaju i funkcionisanje u okruženju izvan bolničkih uslova. Strukturišu vreme, vraćaju samopouzdanje i veru u sopstvenu sposobnost odlučivanja i rešavanja problematičnih životnih situacija, vežbaju koncentraciju i konstruktivniji način podnošenja stresa i povećavaju kvalitet svog budućeg života.

Jedna od mlađih sekcija Dnevne bolnice Klinike je muzička sekcija. Muzička sekcija je počela sa radom u jesen 2015. godine, neposredno pred tradicionalnu Novogodišnju priredbu Dnevne bolnice. Ideja je da se korisnicima psihijatrijskih usluga, kroz bavljenje muzikom i primenom metoda psihoterapije omogući prilika za rad na sebi. Stvorena je podržavajuća i negujuća atmosfera u kojoj su svi jednaki, svi greše, odlučuju, dogovaraju se, pregovaraja, biraju, podržavaju jedni druge. Tokom vremena dolazi do laganog, naizgled neosetnog, no kroz vreme značajnog napretka. Kao kad posadite travu i ne gledate je svaki dana kako raste, već se samo jedan dan okrenete i iznenadite koliko je porasla.

Muzička sekcija je iznedrila bend Pink Frojd koji je od osnivanja imao brojne nastupe kako u bolnici, tako i nastup na Danima mentalnog zdravlja. Počevši od malog cilja, od jedne uvežbane pesme po učesniku, repertoar je tokom vremena lagano rastao. Narastao je do dovoljnog za veliki solistički koncert koji je održan na letnjoj pozornici Klinike „Dr Laza Lazarević“. Korak po korak, milimetar po milimetar, napredak je rastao kao gore pomenuta trava.

Na repertoaru se nalaze razne pesme, a pravilo je da svaki član bira one koje želi da peva. Takođe, bira pesme svojih kolega iz benda čijem izvođenju želi da se pridruži. Ohrabruje se davanje predloga i ideja. Favorizuje se improvizacija i snalaženje na licu mesta, ovde i sada, sa rešavanjem konkretnih problema.

„Svaku pesmu je moguće naučiti ako je dovoljno usporite i raščlanite na sitne delove!“ Gordon Sumner – Sting

Kao što se pesma/kompozicija uvežbava, notu po notu, polako pa sve brže, tako i rad na sebi funkcioniše. Kretanjem od malih i lako ostvarivih ciljeva postupno stičemo snagu i volju da ostvarimo i one veće koji su se na početku činili nedostižnim.

Odeljenje dnevne bolnice Beograd

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.