Teme iz psihijatrije

TEME IZ PSIHIJATRIJE -

"Na pola puta do zdravlja"

Kada se čovek psihički razboli, bolest progresivno okupira njegovu ličnost i ako se ne zaustavi na vreme veliki deo zdrave ličnosti postaje zarobljen. U prvoj fazi, najčešće lekovima, zaustavljamo širenje bolesti, omogućavamo povlačenje simptoma i otklanjamo najveće poteškoće koje nastaju zbog poremećaja na nivou delikatne biohemije mozga. Lekovi su neophodni, ali često nisu dovoljni. Lekovi pružaju stabilan oslonac za nastavak lečenja, koji najčešće čini psihoterapijski tretman. Time omogućavamo osobi da promeni način na koji se odnosi prema sebi, drugima i okolini, a koji je ranije dovodio do pogoršanja bolesti i ponovnog javljanja simptoma. Važno je istaći:

Opširnije...

Poremećaj emocija i ponašanja u adolescentnom periodu

U adolescentnom periodu ličnost mlade osobe je u razvoju. Iz tog razloga pogrešno je govoriti o dijagnostičkoj kategoriji poremećaja ličnosti kao što se to označava u adultnom (odraslom) periodu. Ipak mogu postojati neke indicije da će adolescent, ukoliko nastavi sa određenim obrascima ponašanja i ukoliko ne nastupi očekivano sazrevanje ličnosti u odrasloj dobi, imati trajni poremećaj adaptacije. Kao što genetičari-bihejvioristi navode, geni ne određuju ponašanje. Naše okruženje, a posebno ono što smo naučili i doživeli dok smo rasli, oblikuje predispozicije temperamenta i načine na koje će se one ispoljiti tokom života. Naše emocionalne veštione nisu nasleđene.

Opširnije...

Izazovi i rizici adolescencije

Adolescencija je razvojni period u kojem se završava odrastanje. To je veoma buran period kako za adolescenta, tako i za porodicu. Adolescent traži sopstveni identitet, može imati česte sukobe sa autoritetima, a razmišlja i o svojoj seksualnoj orjentaciji i sazrevanju seksualnog identiteta. U relativno kratkom periodu mlada osoba mora upoznati, savladati i pravilno usmeriti svoje nagonske pulzije. Takođe, adolescent treba pronaći pravu meru u postupku ispunjavanja očekivanja okoline, ali i sopstenih očekivanja. Zadatak odvajanja od roditelja (u našoj sredini prevashodno psihološkog, u smislu preuzimanja veće odgovornosti, zrelijeg ponašanja i sl.), još jedan je od izazova. Porodica često ne zna kako da izađe na kraj sa različitim izazovima sa kojima se sreće u toku ovog razvojnog perioda, jer adolescencija se ne dešava samo adolescentu, već i čitavoj porodici. Period adolescencije je svakako period najveće organizatorske, ali, na žalost, i dezorganizatorske moći u odnosu na ostale razvojne periode u životu.

Opširnije...

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Todorović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.