Dnevna bolnica - aktivnosti

facebook  instagram

DNEVNA BOLNICA AKTIVNOSTI

Poseta Narodnom muzeju u Beogradu

U utorak 28.10.2014. godine tim Dnevne bolnice u Padinskoj Skeli vodio je grupu zainteresovanih korisnika psihijatrijskih usluga u posetu Narodnom muzeju sa ciljem obilaska izložbe poznatog engleskohg umetrnika Henrija Mura (Henry Moore).

Na izložbi je predstavljeno 80 grafika, 5 skulptura, jedan radni model, kao i fotografije iz Munovog života.

Korisnici su imali i stručnog vodiča koji ih je proveo kroz izložbu i pružio im objašnjenja o samim delima, kao i niz priča iz Murovog života.

Ono što ovde treba istaći jeste da je Henri Mur bio odličan crtač, jasnog vizuelnog vokabulara, a kao takav on je prijemčiv širokim narodnim masama.

Teme koje su prikazane na ovim delima su: žena, Stounhendž, šake, majka i dete, ljudske figure, siluete, životinje, drva za grejanje...

No, ovde nije kraj, jer su se otvorila još jedna vrata – vrata izložbe našeg Marka Murata koji je bitan predstavnik srpske umetnosti sa početka XX veka, a gde su, takođe, uz stručno vođenje korisnici mogli da uživaju u priči i slikama. Ovde, za razliku od Murovih grafika, naše korisnike je sačekala eksplozija boja. Motivi, umetnikovi prijatelji, muza (Cvijeta Zuzorić), religiozni momenat, veličanje života... ovde treba istaći monumentalno delo koje je izloženo, a za koje je Marko Murat dobio nagradu Pariskog salona 1900. godine. Delo pod nazivom „Ulazak cara Dušana u Dubrovnik“.

Sve u svemu, kompletna i na visokom nivou poseta muzeju...

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.